top of page

הסרת משקפיים בלייזר

הסרת משקפיים.jpg

הסרת משקפיים

נכתב על ידי ד"ר אפרת סולומון

הסרת משקפיים בשיטת LASIC, הידועה בין היתר כ"הסרת משקפיים בלייזר", הינה שיטה שתפסה תאוצה בקרב רבים בעשר השנים האחרונות.  מדובר בטכניקה ניתוחית, הפועלת לשינוי קרנית העין באמצעות קרני לייזר ממוקדות, ועל ידי כך גורמת לשינויים במיקוד הראיה. מרבית הפונים לביצוע ניתוח זה סובלים מהפרעות ראיה שונות כדוגמת קוצר או רוחק ראיה, אסטיגמטיזם וכד''. הפרעות אופטיות אלו מתוקנות באופן שמרני באמצעות משקפיים או עדשות ראיה, אולם עזרים אלו כרוכים באי נוחות והפרעה אסתטית מסוימת למראה הפנים.

ניתוח הסרת משקפייים

כיצד מבוצע הניתוח? 

ניתוח הלייזר מבוצע כאמור על ידי ביצוע שינויים עדינים בקרנית העין, הנגרמים על ידי פגיעה ישירה של קרן הלייזר. הקרן מכוונת לתקן את צורת הקרנית בהתאם לחוסר הדיוק של מיקוד האור בעין, אור שנופל בסופו של דבר על nהרשתית ומפוענח במוח כתמונה . טעות זו נקראית "טעות הרפרקציה" והיא המודדת באופן מספרי את מידת לקות הראיה.  התוצאה הסופית בניתוח היא מיקוד טוב יותר של האור הנכנס לעין ופוגע בקרנית, כך שהתמונה הנופלת ברשתית היא מדויקת יותר וקרובה במידה מקסימלית לראייה מיטבית, המכונה בפי הרוב ראיית 6:6.

מהן הסיבות לניתוח?

לניתוח הסרת משקפיים מספר יתרונות בולטים. בראש ובראשונה הניתוח מאפשר שיפור הראיה באופן ניכר ללא שימוש בעזרים אופטיים נוספים, ועל ידי כך מבטל את הצורך הקבוע בהרכבת משקפיים. היתרונות האסתטיים והפונקציונליים הם משמעותיים ביותר בשל ביטול "המראה הטיפוסי" של מרכיב המשקפיים וביטול התלות התמידית בהם. שנית, הניתוח מאפשר שיפור איכות החיים לבעלי עדשות המגע. כל מי שניסה עדשות בחייו מכיר את אי הנוחות בהרכבתן והסרתן היומיומית, הצורך האדוק בשמירה על סטריליות שלהן, החיפוש העיוור אחר עדשה שנפלה או זזה ממקומה ועוד בעיות מציקות מוכרות. עדשות מגע ידועות אף בתור גורם נפוץ להתפתחות זיהומים עיניים, צריבה עינית ועוד.

לפני הניתוח הסרת משקפיים בלייזר היא פרוצדורה ניתוחית לכל דבר, ולכן חובה על המטופל/ת לוודאי כי המבצע יהיה רופא מומחה ברפואת עיניים. לפני הניתוח יערוך המנתח מפגש מקדים, בו יידונו הסיבות שמביאות את המטופל לניתוח זה, הסבר על אופן הניתוח והסיבוכים הכרוכים בו. כמו כן, יידונו מחלות הרקע של המטופל, תוך שימת דגש על מחלות עיניות כגון- גלאקומה (יתר לחץ תוך עיני), קטרקט ומחלות מערכתיות הגורמות לפגיעה עינית כמו סוכרת, יתר לחץ דם ועוד. על המטופל/ת לדווח לרופא על שימוש בתרופות קבועות כלשהן, אלרגיות לתרופות ופרוצדורות עיניות קודמות שבוצעו. הרופא לרוב יבצע מספר בדיקות מקדימות לניתוח- בדיקת שדה וחדות ראיה, מדידת לחץ תוך עיני, בדיקת הרשתית במנורת סדק ובדיקות נוספות לשיקולו בהתאם למטופל/ת וגילו/ה.

הניתוח עצמו

מרבית המכונים והמרפאות מבצעים הסרת משקפיים בלייזר בהרדמה מקומית. הניתוח עצמו מבוצע דרך חתך מינימלי עדין בקרנית העין (האיזור הקדמי השקוף- cornea) השכבה הקדמית של הקרנית הקדמית תוסט לאחור, וקרני הלייזר יכוונו בעדינות בדיוק מירבי אל פני השכבה האחורית של הקרנית. תוך מספר דקות קרני הלייזר ישנו את הזוויות של פני הקרנית כך שהאור שיחדור אותה יגיע בדיוק רב יותר אל פני הרשתית (retina )  הניתוח מבוצע ללא תפרים שכן החתך הניתוחי הינו זעיר ומתאחה לבד תוך מספר ימים עד שבועות. התוצאה המתקבלת הינה תיקון חוסר הדיוק בין התמונה המתקבלת בקרנית לתמונה המתקבלת ברשתית, בדומה לתיקון המלאכותי שיוצרות עדשות הראייה/ המשקפיים.

הנחיות לתהליך השימוש בעדשות מגע קשות אינו מומלץ ואף אסור למשך של כ-3-4 שבועות לפני הניתוח. השימוש בעדשות רכות מותר עד מספר ימים לפני. כמו כן חשוב מאד לשמור על הגיינה עיינית בתקופה שלפני ואחרי הניתוח, ואין לשים מוצרי קוסמטיקה למיניהם כגון: משחות, קרמים, איפור וכד'' בסביבת העין. נציין כי ההחלמה מניתוח הסרת משקפיים בלייזר הינה יחסית מהירה אולם יש לקחת בחשבון, כי הפרוצדורה כרוכה בקושי בנהיגה בשעות החשכה למשך של עד חודש וחצי-חודשיים אחרי הניתוח. השיפור בראייה יורגש לרוב תוך מספר ימים ספורים.

סיבוכים וסיכונים

כמו בכל פרוצדורה ניתוחית יש לדעת מראש את הסיכונים והסיבוכים שעלולים להיווצר ובעיקרם בין היתר התפתחות זיהום עינית אשר לרוב יהיה שטחי ויטופל ע"י טיפות אנטיביוטיות, אולם עלול להתפתח לזיהום עיני מפושט עד יצירת מורסה, וצורך בניקוז כירורגי. סיבוך שני יחסית נפוץ לאחר ניתוח זה הוא כאמור רגישות מוגברת לאור- סינוור יתר, שאמור לחלוף תוך מספר שבועות. יובש עיני הוא סיבוך נפוץ נוסף, והטיפול בו הוא על ידי לחלוח העין באמצעות תכשירים טיפתיים שיינתנו מראש. כמו בכל ניתוח יתכן דימום ברקמה, במידה ונפגע כלי דם בסביבת העין. עם זאת, מדובר בניתוח זעיר פולשני ועל כן הסיכוי בדימום הינו מינימלי ביותר. סיבוך נדיר ביותר הינו הצטלקות הקרנית עקב החתך הניתוחי, אולם יש להכירו ולקחת את כל הסיבוכים כולם בחשבון טרם לכן. חשוב לציין כי ניתן למזער את סיכוני הניתוח באמצעות טיפול קפדני על פי הוראות הרופא בימים ובשבועות לאחר הניתוח. טיפול זה כולל שמירה מקסימלית על הגיינת האיזור, שימוש בטיפות עיניים נוגדות דלקת וטיפות המכילות אנטיביוטיקה, ומעקב תכוף על פי המלצת המנתח.

המלצות למטופל/ת

מניסיוני, יש לבוא עם ציפיות ריאליות לניתוח שכזה. לרוב התוצאות הן טובות, אולם לא תמיד ניתן להגיע לתיקון מקסימלי, כפי שגם באמצעות משקפיים ועדשות מגע לעתים לא ניתן לראות באופן המיטבי האפשרי. הדבר תלוי בתכונות העיניות של כל מטופל. לא ניתן להבטיח גם לאחר הניתוח כי לחלוטין לא יהיה צורך בעתיד בתיקון אופטי נוסף. אצל מרבית המטופלים חלה עם השנים ירידה הדרגתית בראיה, וכך גם אחרי הניתוח תתכן ירידה בראיה עם הזמן, שתצריך טיפול ניתוחי נוסף או שימוש בעזרים אופטיים רגילים. המלצה נוספת היא לבחון היטב את המכונים והמרפאות הקיימים בשוק. אין לפנות ל"טיפולי פלא" למיניהם להסרת משקפיים, שאינם מבוצעים על ידי מומחה עיניים מוסמך.

בהצלחה!

אולי יעניין אותך גם
יופי וטיפוח
רצועות להסרת שיער בשעווה.jpg
הסרת עור יבש מכפות הרגליים
הסרת עור מכף הרגל
כל השיטות
כל מה שצריך להיות
bottom of page