top of page

כירורגיה פלסטית

הכנה לניתוח פלסטי.jpg

ניתוחים פלסטיים

נכתב על ידי ד"ר אפרת סולומון

הכירורגיה הפלסטית מכילה בתוכה מגוון רחב של פרוצדורות וניתוחים, המערבים את תחום האסתטיקה והרפואה המשחזרת (reconstructive). המונח "פלסטי" מתייחס ליכולת החומר להשתנות ולקבל צורה חדשה, וכך מרבית הניתוחים הפלסטים עוסקים ביצירת משהו חדש או מעוצב יותר מהקיים בגוף או בשחזור של רקמות גוף פגועות. תחום הניתוחים הפלסטיים תפס תאוצה בשנים האחרונות במרבית העולם וכך גם בישראל. מכונים ומרפאות רבים מציעים כיום מגוון רחב של טיפולים אסתטים וניתוחים פלסטים כגון: הגדלה והקטנת חזה, הרמת חזה, שאיבת שומן, ניתוח אף, מתיחת בטן, מתיחת פנים, מילוי קמטים, עיבוי שפתיים, הרמת עפעפיים ועוד. כאמור הכירורגיה הפלסטית עוסקת גם במגוון ניתוחי שחזור כגון: השתלות עור וטיפולים בנפגעי כוויות, שחזורי שד לאחר כריתות, תיקון צלקות מכוערות או צלקות מגבילות בתפקוד (קונטרקטורות), הסרת גידולי עור וכו''. תחום נוסף בכירורגיה הפלסטית הנפוץ יותר ויותר כיום הוא ניתוחי ה-gender, ניתוחים לשינוי מין הכוללים לעתים שחזור הנרתיק והסרת רקמת שד עודפת. ניתוחים פלסטים נפוצים מאד בילדים הם ניתוחים לתיקון מומים מולדים כגון חיך ושפה שסועים, המנגיומות ועוד. תחום יחסית חדש בכירורגיה הפלסטית הוא הכירורגיה הזעירה (מיקרוכירורגיה), אשר כרוכה בניתוחים המבוצעים דרך מיקרוסקופ, לחיבור קצות עצבים וכלי דם ברקמות. גם ניתוחי כף יד נחשבים כחלק מהכירורגיה הפלסטית, ומבוצעים ע"י מנתח אורטופדי או פלסטי.

לפני ואחרי כירורגיה  פלסטית

על מה רצוי לחשוב לפני שניגשים לניתוח?

ראשית, בעיני קיימת חשיבות עליונה לבחירת הרופא המנתח. חשוב לבדוק לפני כל ביצוע של פרוצדורה או ניתוח, כי הרופא המטפל הוא כירורג פלסטי המוסמך לכך. כירורג פלסטי מוסמך הוא כזה שסיים בהצלחה התמחות בכירורגיה פלסטית ומשחזרת. בישראל משך ההתמחות הוא כ-6 שנים בנוסף ללימודי רפואה. בנוסף, לרופאים שונים לעתים תחומי תת-התמחות שונים וניתן לשאול על כך בפגישה המקדימה, על מנת להבין מהו תחום מקצועיותו המקסימלית של המנתח. לא כל מנתח שמבצע השתלות עור מסובכות מסוגל לנתח אף באותה רמת מומחיות. חשוב לבדוק את המכון/המרפאה בו יבוצע הניתוח, על מנת לוודא כי קיימת שמירה מקסימלית על איכות הטיפול, ציוד מתקדם, היגיינה ועמידה בסטנדרטים בינלאומיים. אני ממליצה באופן אישי להתייעץ עם מספר רופאים לפני בחירת הרופא המנתח, לבקש לראות "תיק עבודות" אישי של הרופא, לשאול את כל השאלות המקדימות ולא להסס לפנות את הרופא בכל שאלה שעולה לאחר הפגישה הראשונה. במידה וניתן רצוי להתייעץ עם מטופלים קודמים של אותו רופא ולשמוע את חוות דעתם. על הרופא לאפשר למטופל להגיע להבנה מלאה של התהליך, השלבים הכרוכים בו לפני ואחרי, הסיבוכים והתוצאות הצפויות. תיאום ציפיות בכירורגיה הפלסטית הוא קריטי. תיאום ציפיות טוב מונע אכזבות מתוצאה שהיא אינה מושלמת או קרובה למושלמת. לא ניתן להפוך מטופל/ת בניתוח קוסמטי כזה או אחר למושלם וזו גם אינה המטרה. חשוב להבין זאת לפני שנכנסים לתהליך שכרוך בסיכונים בריאותיים, עלויות כספיות גבוהות ותקופת החלמה לעתים ממושכת. חשוב לזכור כי אמרות כאלה ואחרות של מנתחים נותרות בגדר הבטחות בלבד, ובסופו של יום המטופל נשאר עם התוצאה בפועל, שהיא לעתים פחות ממה שתיאר לעצמו לפני כן. דבר נוסף שכדאי לדעת- גם מיטב ההדמיות הממוחשבות לא מצליחות לקלוע בדיוק לתוצאה הסופית הצפויה לכל מטופל ומטופלת, ולכן לפי דעתי לא כדאי להתבסס רק עליהן לפני הניתוח, ובטח שלא לצפות כי התוצאה תהיה מדויקת כפי שהודגמה בהדמייה הממוחשבת.

האם יש אנשים שלא כדאי להם לבצע ניתוח פלסטי?

כעיקרון אין התוויית-נגד מוחלטת לניתוחים פלסטים השכיחים. כל מטופל ומטופלת נבדקים בפגישת ייעוץ מקדימה, בה עליהם לפרט לגבי הסטוריה רפואית רלוונטית, תרופות קבועות, רגישות לחומרים ותרופות, ניתוחים ופרוצדורות שבוצעו בעבר, מחלות במשפחה ועוד. לכל ניתוח ופרוצדורה יש סיכונים וסיבוכים נלווים, ועל הרופא להדגישם קודם לכן. במידה והרופא מזהה מצב בו עלול להיות סיכון מעבר למקובל עבור מטופל ספציפי, עליו ליידע אותו על כך, לדוגמא- אישה המעוניינת בביצוע ניתוח להגדלת חזה, אולם קיימת אצלה היסטוריה משפחתית של סרטן שד, ושטרם סיימה ביצוע של  כל בדיקות הסקר ההדמייתיות הנדרשות כגון- אולטראסאונד וממוגרפיה. אצל אישה כזו רצוי לדחות את הניתוח עד לתום הבירור. מיותר לציין, כי ישנה חשיבות מקסימלית לביצוע הבירור הרפואי המקדים בהתאם להמלצות המנתח בכדי למנוע סיבוכים מיותרים. במידת הצורך, המנתח ינחה את המטופל להפסיק ליטול תרופות מסויימות מספר ימים לפני הניתוח- כגון מדללי דם (אספירין וכו''), תרופות מסוימות לסוכרת ועוד.

האם קיימים סיכונים בניתוחים פלסטים?

כמו בכל ניתוח או פרוצדורה קיים חשש לסיבוך. קיימים מספר סיבוכים שיכולים להתרחש בכל ניתוח באשר הוא כדוגמת- זיהום בפצע הניתוח, המתבטא בעליית חום, הפרשות מהפצע ועד פעירת קו התפרים. הטיפול בזיהום הוא לעתים מקומי בלבד ולעתים ע"י מתן אנטיביוטיקה סיסטמית, עד הצורך בפתיחת החתך וניקוז הזיהום. דימום לרקמה- פחות נפוץ בניתוחים הפלסטים השכיחים שכן אינם מערבים לרוב רקמות הנוטות מאד לדמם, אולם בהחלט קיים סיכון שכזה בכל ניתוח. דמם לרקמה מצריך לעתים החזר דם ועד חזרה לשולחן הניתוחים לעצירת הדימום במקרים נדירים.  יצירת צלקות- הצטלקות העור הינה תכונה אינדווידואלית לכל אדם ואדם, ולא ניתן לחזות מראש כיצד תיראה הצלקת לאחר הניתוח, אלא אם קיימת הסטוריה אישית או משפחתית של היווצרות צלקות מכוערות (קלואיד או צלקת היפרטרופית). גם בצלקות מכוערות ישנו טיפול הכולל לעתים הזרקות נוגדי דלקת לצלקת, חבישות לחץ ואף פתיחה כירורגית של הצלקת והקטנתה. סיבוכי ההרדמה- בין אם מדובר בהרדמה מקומית ובין אם בהרדמה כללית קיים סיכון מזערי לרגישות לתרופות ההרדמה המצריכה טיפול נוסף. קיימים כמובן סיבוכים נוספים האופייניים לכל פרוצדורה וניתוח בפני עצמם בהתאם לרקמות המעורבות ואופי ההתערבות. מובן כי חשוב להבין ולקחת בחשבון את כלל הסיכונים והסיבוכים האפשריים לפני שפונים לביצוע כל פרוצדורה או ניתוח פלסטי!

אולי יעניין אותך גם
הסרת עור מכף הרגל
כל השיטות
כל מה שצריך להיות
מוצרי טיפוח לבית
הסרת שיער בדפי שעווה
פדיקור בבית
bottom of page